En Çok Karşılaşılan Elektrik arızaları

En Çok Karşılaşılan Elektrik arızaları

Modern Hayatımızda En Çok Karşılaşılan Elektrik arızaları.Önemsiz görünebilecek ufak bir elektrik probleminin bile elektrik çarpmasına veya büyük maddi hasara yol açabileceğini ihmal etmeyin.

Sık Meydana Gelen Elektrik (Voltaj) Dalgalanmaları

Elektrik dalgalanmaları, evindeki kabloların zayıf olmasından veya yağışlı havalarda yıldırım düşmelerinden, elektrik hatlarındaki hasarlardan, hatalı cihazlardan ve evindeki kötü elektrik kablolarından kaynaklanabilir. Sık görülen elektrik dalgalanmaları evinizde ya da işyerinizde kullanmış olduğunuz elektrikli cihazlar zarar görmemesi için cihazları prizden çıkarmayı deneyin.

 

Aşırı yükleme

Kullanmış olduğunuz armatür ve avize daha yüksek watt değerinde kullanılan bir ampule yada başka bir donanıma sahip olmayabilir. Ampulde oluşan yüksek ısı, ampul soketini ve armatürün kablosundaki yalıtımı eritebilir. Bu bir telden diğerine kıvılcım çıkarır ve elektrik yangınlarına neden olur.

Prizlerde Elektrik Var Lambalar Yanmıyor

Ev tesisatlarında priz ve aydınlatma linyeleri ayrı çekilmektedir. Şöyle açıklayım, sigorta kutusundan lamba ve priz için ayrı sigorta kullanılmaktadır ve bu sigortalardan lamba ve priz için ayrı ayrı kablo çekilmektedir. Eğer prizde elektrik var ama lambalar yanmıyorsa lambalar için takılmış olan sigorta atmış olabilir bu nedenle anahtara elektrik gelmeyebilir yada anahtar bozulmuş olabilir.

Sık Sık Sigorta Atması

genellikle, bir devrenin aşırı yüklendiğine ve çok fazla elektrik yükü kullandığına dair bir işarettir. Evindeki tüm ısıtıcıların aynı anda çalışıyor olması sigorta atmasına neden olur. Isıtıcılar diğer ev aletlerine bakılırsa daha fazla akım çekmektedir. Bu yüzden aynı anda çok fazla ısıtıcı çalıştırmamaya gayret edelim.

Faz Problemleri

Evin bazı odalarında elektrik yok, Apartmanda elektrik var fakat bizim evde elektrik yok gibi çok fazla karşılaştığımız bir durumdur. Sebebi evinize gelen 3 faz’dan bir veya iki fazın gitmesi durumunda evdeki bazı odalarda elektrik enerjisi olmayabilir. Aynı durum apartman içinde geçerlidir. Eğer apartmanda bazı evlerde elektrik var bazı evlerde yok ise muhtemelen elektriği olmayan evler giden faz’dan besleniyorlar dır. Bu konum için şehrinizdeki elektrik arıza birimlerinden yardım alabilirsiniz şebekeden kaynaklı olabilir. 3 fazlı sistemde etkisiz gevşemiş veya kopmuş olması da problem olabilir.

Prizlerin Kasa Yerlerinden Çıkması

Evlerde maksimum karşılaşmış olduğumız elektrik arızalardan bir tanesi çoğu zaman kullanıcılardan meydana gelen arıza çeşidi dir. Kullanıcı prizden takmış olduğu fişi çıkartma esnasında kabloya asılması prizin yerinden çıkmasına sebep olur. Bir fişi prizden çıkartırken bir elimizle prizi tutarak fişi çekmeliyiz.

Yanan koku, kıvılcım

Herhangi bir anahtar yada prizden meydana gelen bir yanma kokusu fark ettiğinizde, evin tüm sigortalarını indirin. Ek olarak, koku fark edildiğinde uygun ve gerekli onarımlar için bir elektrik ustası ile temasa geçin. Hatalı bir aygıt bağlantısı ve bir kablolama / aşırı yüklenme problemi olabilir. Bununla beraber fazlaca ciddi bir konudur çünkü elektriksel yangının başladığını gösterebilir.

Işık Anahtarları çalışmıyor

evdeki Işıkları muntazam bir halde açıp ve kapatmak kullanmış olduğunuz anahtarın kalitesiz olması anahtarın deformasyona uğramış olmasını kolaylaştırır eğer kullanılan malzemenin kalitesinden eminseniz kablolama hatası olması yüksektir.

  • Ampullerin sık sık yanması
  • Ampulleriniz çok sık yanıyorsa, sorununuzun buna uyup uymadığını denetim edin:
  • Soket veya devrede gevşek bir bağlantı olabilir.
  • Watt miktarının çok yüksek olması
  • Kablo izolesinin ışığa yakın olması
  • Sigorta Devresinde ve şebekede zayıf kablo bağlantısı
  • Şebekede kötü kablo bağlantısı
  • Alüminyum Kablo kullanımı

Alüminyum kabloların ucuz olması bakır kablolara göre alternatif olarak kullanıldığı ve artık güvenli bir seçenek olmadığı için yüksek bir çekince seviyesine sahiptir. Bunun sebebi, alüminyum kablo bakır kablo ile temas ettiğinde ve bağlantılar gevşediğinde korozyon meydana gelmiş olarak yangına yol açabilir.

Yanlış Sigorta Kullanımı

Sigorta kutularına, kabloların güvenli bir şekilde taşıyabileceğinden daha yüksek Amper değerine haiz bir sigorta takıldığı sürece kablodan geçen yüksek akım tellerin aşırı ısınmasına, koruyucu yalıtımlarına zarar vermesine ve yangın riskini arttırmasına niçin olabilir.

Kalitesiz ve sahte Elektrik Ürün Kullanımı

Uzatma kabloları, prizler ve gece lambalarını saçma bir halde düşük fiyatlarda satan satıcılar görmüş olduyseniz, dikkatli olun. Endüstri veya devlet standartlarına uymamaları ve inanılmaz derecede tehlikeli olmaları şeklinde düzmece olmaları veya güçlü olmamaları güçlü bir ihtimaldir . Elektrikli ürünlerinizi saygı duyulan, markalı ve yerleşik bayilerden satın alın ve ürünün TSE kalitesine haiz olmasına dikkat edin .

Lamba Anahtarlarında Kıvılcım Meydana Gelmesi

Işık düğmelerinize dokunduğunuz anda anahtar sıcaksa yada kıvılcım çıkarsa, kablo döşemınızın onarılması gerekip gerekmediğini görmek için elektrik ustası çağırın.

Priz ve Anahtardan Ses Gelmesi

Prizleriniz ve anahtarlarınız sessiz çalışmalıdır. Bir prize fiş taktığınızda herhangi bir vızıltı, çatlama veya cızırtılı ses duyuyorsanız prize takılı olan fişi hemen çekip bir elektrikçi çağırmalısınız.

Işıklar Çok Parlak veya Loş Yanıyor

Evin çevreındaki bazı ışıklar aşırı derecede parlak görünüyorsa, ötekiler ise loş ise, iki olası sebebi vardır:

Farklı watt gücüne sahip farklı ışık tipleri: Tüm kürelerin aynı olduğundan kesin olun.
Kötü faz ve yansız bağlantısı: Bu, bir profesyonel tarafınca düzeltilinceye kadar ev için sorunlara niçin olmaya devam edecektir.

Ev sakinlerinin zaman vakit evlerde karşılaşmış oldukları elektrik arızaları can sıkıcı olabilir.

Elektrik tehlikelidir ve bu sebeple can güvenliğimiz için son derece önemlidir. Bugün sizlere günlük yaşamda insanoğluın evlerde maksimum karşılaştığı elektrik arızalarını maddeler şeklinde arızaların hangi sebeble meydana geldiğini açıklayaçağız. Yazımızda belirtmiş olduğumuz arızaları gidermek için bu işin ustalarını kısaca USTA elektrikçilere danışarak çözüme ulaşmaya çalışın.

Soru SorTelefon Et